Intai de toate, ce este partajul?

Partajul este operatia juridica prin care se pune capat starii de coproprietate sau starii de indiviziune si care consta in impartirea materiala a bunurilor comune intre coproprietari (sau coindivizari), fiecare dintre acestia devenind proprietar exclusiv asupra unei parti determinate ori asupra unui bun din acelea care se aflau in coproprietate.

Ca regula generala, se infaptuieste prin formarea si atribuirea de loturi in natura, iar daca aceasta nu este posibil, prin atribuirea bunului in intregime unuia dintre coproprietari, cu obligatia pentru el de a plati celorlalti sulte in bani.

Exceptia de la regula generala consta in vanzarea la licitatie publica a bunului comun, daca niciuna dintre parti nu a solicitat atribuirea bunului.

Partajul se poate face la notar sau pe calea instantei, cea din urma fiind uzitata atunci cand exista neintelegeri intre parti, parti de negasit si altele.

Acum, sa raspundem la intrebarea din titlu – cand putem sa facem partajul? Oricand

            Acest oricand, se traduce in limbaj juridic prin notiunea de “imprescriptibilitate”.

Potrivit art. 669 Noul cod civil “Incetarea coproprietatii prin partaj poate fi ceruta oricand, afara de cazul in care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic pri. hotarare judecatoareasca).

Totusi, acest articol consacra doua reguli.

Prima regula este ca dreptul de a cere partajul este imprescriptibil si poate fi cerut indiferent cat timp a durat coproprietatea.

A doua regula este ca partajul poate fi cerut in orice moment, fara a fi necesara o durata minima a coproprietatii, cu exceptia cazului in care suntem impiedicati de o suspendare prin lege, act juridic ori hotarare judecatoreasca.

            Asadar, nu va faceti probleme daca nu ati partajat bunurile pe care le aveti in comun sau care au rezultat dintr-o alta situatie juridica (ex exemplu o mostenire) imediat dupa ce aceasta situatie a aparut, dar nu lasati pe maine ce puteti face azi, daca vine poimaine, va fi cu atat mai clar ca trebuie facut.

Next Post