Cel mai des, sotii aleg sa divorteze in fata instantei de judecata, unde, prin intermediul unui avocat isi vor prezenta motivele personale ale destramarii casniciei, dar si acele minusuri ale relatiei care inclina balanta inspre divort.

Niciunul dintre cei ce vor sa divorteze nu fac asta la primul obstacol din viata de cuplu, ci dupa grele neintelegeri cu partenerul de cuplu, peste care nu mai pot trece, oricate impacari ar fi, oricate lucruri ar ierta.

Relatia de cuplu n-ar trebui perceputa ca o corvoada, iar daca unul din parteneri ajunge sa considere ca ofera mai mult decat primeste sau ca se neglijeaza pentru “binele” cuplului, probabil  acela va fi cel care se va adresa primul unui avocat pentru depunerea cererii de divort.

Legislatia in vigoare prevede desfacerea casatoriei prin divort intr-una dintre urmatoarele variante:

a. prin acordul sotilor, care poate fi obținut pe cale judecatoreasca daca sotii, in ciuda tuturor motivelor inserate in cererea de chemare in judecata, isi exprima dorinta de a incheia relatia de casnicie in mod amiabil, prin acord

b. la cererea unuia dintre soti, atunci cand datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. In această situatie, divortul se poate pronunta daca instanta stabileste culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei. Cu toate acestea, daca din probele administrate rezulta culpa ambilor soti, instanta poate pronunta divortul din culpa lor comuna, chiar daca numai unul dintre ei a formulat cerere de divort. Astfel, în situatia in care sotii nu ajung la un acord, singura varianta pentru desfacerea casatoriei este in fata instantelor de judecata.

c. la cererea unuia dintre soti, care isi asuma esecul casatoriei dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.

d. la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei. Instanța va administra probe privind existența bolii și starea sanatatii sotului bolnav si va pronunța divortul, potrivit Codului civil, fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei.

In medie, un divort in instanta se solutionează cam in 6 luni, intrucat procedura civila a impus termene in care fiecare dintre parti va depune, in scris, propriile puncte de vedere cu privire la divort. Reclamantul va depune cererea de chemare de judecata, iar paratul va depune intampinare.

Chiar daca nimanui nu ii place sa I se spuna “reclamant” sau “parat”, acestea sunt denumirile partilor din procedura civila, reclamant fiind cel care initiaza litigiul prin depunerea cererii de chemare in judecata.

Intotdeuna un divort cu minori va dura ceva mai mult decat unul in care la mijloc nu sunt copii, intrucat probele administrate sunt mai multe.

Costul unui divort in instanta include: taxa de timbru, pe care reclamantul va trebui sa o achite catre instanta si care variază in functie de modalitatea de divort aleasa, si onorariul avocatului.

Previous Post